Mes onderhoud 101

Knife Maintanance 101

Een keukenmes van goede kwaliteit gaat een leven lang mee. Mits goed verzorgd. Het onderhoud van messen is eenvoudig en kost weinig tot geen tijd. Het is eigenlijk een kwestie van gewoonte. Pas de juiste kookgewoonten toe en u wordt beloond met kookgerei dat langer scherp blijft en waarschijnlijk langer meegaat dan u. Wij hebben 4 eenvoudige tips voor het basisonderhoud van messen.

SNIJDEN

Om uw mes tijdens het snijden zo scherp mogelijk te houden, moet u voorkomen dat u in iets snijdt waardoor het mes sneller bot wordt. Doordat het staal van je mes gehard is, is het ook brosser. Dit betekent dat een mes kan scheuren bij misbruik. Hier zijn enkele tips voor correct gebruik van uw mes:

  • Gebruik het juiste mes voor de juiste taak. Gebruik geen koksmes om bijvoorbeeld botten door te hakken. Gebruik daarvoor een hakmes. Over het algemeen vergt het gebruik van een mes niet veel kracht. Als dat zo is, gebruik je het mes waarschijnlijk voor iets waarvoor het niet bedoeld is
  • Gebruik de juiste snijplank. Vermijd snijden op iets hards, zoals steengoed, staal, glas of marmer. Hierdoor wordt het mes bot of gaat het zelfs kapot. Keukenmessen moeten op een zachte snijplank worden gebruikt. Onze voorkeur gaat uit naar houten snijplanken. Ze zien er mooier uit en zijn beter voor de planeet. Maar plastic borden werken bijna net zo goed.
  • Oefen geen zijdelingse druk uit op de mesrand. Dit betekent: duw of schraap het mes niet heen en weer. Hierdoor zal de scherpe rand omrollen of afbrokkelen. Moet u iets van een bord schrapen? Gebruik de achterkant van het mes!

SCHOONMAAK

De beste manier om het onderhoud van messen te beperken, is door je messen op de juiste manier schoon te maken.

  • Hoewel sommige messen vaatwasmachinebestendig zijn, raden wij je altijd aan om je messen direct na gebruik met de hand af te wassen. BARE Knives zijn NIET vaatwasserbestendig vanwege het houten handvat.
  • Laat je mes niet te lang met voedselresten zitten. Vooral zure voedingsmiddelen kunnen vlekken op het mes veroorzaken. Hoewel dit kan worden weggeschrobd, is het beter om het helemaal te vermijden.
  • Om je mes te wassen gebruik je gewoon wat afwasmiddel en een niet-schurende spons of borstel. Droog het mes zorgvuldig af. Houd het scherpe lemmet van je af tijdens het wassen en leg het mes bij voorkeur plat op de bodem van de gootsteen. Zo minimaliseer je de kans dat je jezelf per ongeluk snijdt tijdens het schoonmaken.

OPBERGEN

Misschien wel net zo belangrijk in uw mesonderhoudsroutine is de manier waarop u uw messen opbergt

  • Bewaar je messen op een droge plek, zodat ze niet vlekken of roesten. Zelfs roestvrijstalen messen kunnen na verloop van tijd gaan roesten.
  • Zorg ervoor dat uw messen niet tegen andere messen of keukengerei botsen. Dit kan het mes bot maken. Gooi ze daarom niet achteloos in de keukenla. Gebruik een messenblok of een magneetstrip. (Wij verkopen toevallig zo'n magneetstrip )
  • Het allerbelangrijkste: bewaar je keukenmessen buiten bereik van kinderen.

PERIODIEKE ZORG

Af en toe zul je je keukenmessen moeten bijwerken. Hier zijn een paar dingen die u kunt doen om uw messen in topvorm te houden.

  • Het slijpen van het mes. Uiteindelijk zal elk scherp mes door gebruik bot worden. Je kunt het mes zelf slijpen of het door een professional laten slijpen. Over de eerste optie vindt u hier meer informatie. Als u uw messen door een professional wilt laten slijpen, raden wij u aan dit bij uw plaatselijke keukenspeciaalzaak na te vragen.
  • Als uw mes een houten handvat heeft: breng olie aan op het handvat. Om een ​​houten handvat waterbestendig te houden moet het geolied worden. Wij raden aan om het eerste jaar van gebruik één keer per twee of drie maanden te oliën, en daarna elk jaar één keer per zes maanden.
  • Na veel gebruik kan er wat verkleuring of roest op uw mes ontstaan. Maak je geen zorgen, dit is gemakkelijk op te lossen. Hier je kunt vinden hoe.

Volgende lezen

How to sharpen your knives yourself

Terug naar blogs

Keukenhulp nodig? Bezoek onze blogs voor handige tips over productgebruik en onderhoud.

Messen

Wil je hakken als een professional? Lees meer over het gebruik en onderhoud van messen.

Kookgerei

Over alles wat met carbon staal te maken heeft, ons beste advies om uw pannen in topconditie te houden!