Hoe onderhoud je natuurlijk hardhout?

How to maintain natural hardwood

Een goed verzorgd kwaliteitsmes gaat een leven lang mee. Dat betekent ook zorg dragen voor het natuurlijke hardhouten handvat! BARE Knives zijn allemaal voorzien van een natuurlijk wengé hardhouten handvat. Onze handvatten zijn duurzaam bebost, CO2-gecompenseerd en liggen gewoon goed in de hand. Houtverzorging komt eigenlijk neer op het zo nu en dan oliën van het hout. Laten we het over details hebben!

WANNEER OLIËN?

De richtlijnen zijn toe te passen op de meeste houten oppervlakken. Zoals bijvoorbeeld onze magneetstrip. Snijplanken moeten hetzelfde worden onderhouden, maar zorg ervoor dat u voedselveilige, niet-uithardende oliën kiest.

Een goede vuistregel is om houten keukengerei het eerste jaar na aankoop elke maand te oliën. Na het eerste jaar zou één keer per jaar voldoende moeten zijn. Wij raden aan om hier op het oog af te gaan. Als het hout er dof of uitgedroogd uitziet, is het tijd om te oliën.

Let op: hout dat is behandeld met een verf- of laklaag mag nooit worden geolied.

WAAROM MOET JE HOUTEN HANDVATTEN ONDERHOUDEN?

Hout droogt na verloop van tijd langzaam uit. Sommige houtsoorten sneller dan andere. Onze hardhouten Wenge-handgreep is zeer rijk aan natuurlijke oliën. Hierdoor duurt het enige tijd voordat er tekenen van slijtage optreden en is er weinig onderhoud nodig. Maar uiteindelijk kan elk hout zo uitdrogen dat het barst. Om dat te voorkomen moeten we het bevochtigen met olie. Bovendien zal olie de natuurlijke nerf van het hout naar voren halen en het mooier maken. Wat is daar niet leuk aan?

WELKE OLIE KIEZEN?

Dit komt echt neer op persoonlijke voorkeur. Hier zijn een paar solide opties:

  • Minerale olie - Onze favoriete optie. Overal verkrijgbaar (bij IKEA bijvoorbeeld), goedkoop, geurloos, smaakloos en voedselveilig. Minerale olie is ook perfect voor snijplanken. Overtollige olie moet worden weggewreven. Minerale olie hardt niet uit en laat dus geen plakkerig residu achter.
  • Druivenpitolie - Druivenpitolie is ook een goede optie voor uw houten oppervlakken. Het is een stuk duurder en moeilijker te verkrijgen, maar werkt ongeveer hetzelfde als minerale olie.
  • 'Snijplankolie' - Als u op internet zoekt, vindt u speciale snijplankolie. De meeste van deze producten zijn mengsels van verschillende niet-uithardende voedselveilige oliën. Dus hoewel het een beetje aan de dure kant is, is het prima voor handvatten, snijplanken en eventuele messenhandvatten.
  • Amandelolie - Opnieuw een niet-uithardende voedselveilige olie en prima voor de meeste houten oppervlakken. Notenoliën kunnen echter allergische reacties veroorzaken bij mensen met een notenallergie, daarom raden wij dit niet aan.
  • Gekookte lijnolie - Deze olie hardt uit en is niet veilig voor snijplanken. Een eeuwenoude keuze onder houtbewerkers. Gekookte lijnolie laat een prachtige patina achter die na bij langdurig gebruik polijst. Net als bij Deense olie moet het overtollige materiaal zorgvuldig worden verwijderd, omdat deze olie zal uitharden en een lakachtige laag achterlaat.

HOE AAN TE BRENGEN?

Eenvoudig! Neem gewoon een oude doek en wrijf wat olie op het handvat, de magneetstrip of een hardhouten oppervlak. Geef het hout de tijd om de olie op te nemen. Ongeveer een uur is voldoende, maar langer kan geen kwaad. Verwijder vervolgens overtollige olie met een droge doek. Als het hout alle olie heeft opgenomen en droog aanvoelt, herhaalt u eenvoudig het proces. Uithardende oliën moeten een dag blijven staan, minerale olie kan direct worden gebruikt.

WAAROM ZOU JE NIET ALLEEN KOOKOLIE GEBRUIKEN?

Elke olie is beter dan geen. Let wel: bakolie laat je handvat of snijplank plakkerig achter en kan na verloop van tijd een ranzige geur achterlaten. We raden daarom af om bakolie op uw houten oppervlakken te gebruiken.

Meer over algemeen mesonderhoud kunt u vinden hier .

Volgende lezen

Rust free. Rest assured.
Rust free. Rest assured.

Terug naar blogs

Keukenhulp nodig? Bezoek onze blogs voor handige tips over productgebruik en onderhoud.

Messen

Wil je hakken als een professional? Lees meer over het gebruik en onderhoud van messen.

Kookgerei

Over alles wat met carbon staal te maken heeft, ons beste advies om uw pannen in topconditie te houden!