Hoe u zelf uw messen kunt slijpen

How to sharpen your knives yourself

In dit artikel geven we je een korte introductie in het slijpen van je eigen messen met een slijpsteen. Als je benieuwd bent welke andere slijpmethoden er zijn, alsjeblieft. Het slijpen van je eigen messen is een uiterst nuttige vaardigheid om te leren. Met alleen een slijpsteen en een beetje water kun je alles in je keuken slijpen. Het slijpen van je eigen messen is zeker de meest economische manier om ervoor te zorgen dat je messen vlijmscherp zijn.

Dus wat heb je nodig? Een mes, een slijpsteen en wat water.

WELKE SLIJPSTEEN HEB IK NODIG?

Deze vraag krijgen wij veel. Slijpstenen variëren van een paar tot honderden euro's. Als je dit artikel leest, zul je waarschijnlijk geen honderden messen per maand slijpen. We raden u daarom aan om een eenvoudige steen te kopen om mee te beginnen. Je zou niet meer aan je stenen moeten uitgeven dan aan je messen.

WELKE GROFHEID HEB IK NODIG?

Slijpstenen zijn er in verschillende grofheden. De grofheid wordt meestal uitgedrukt in grit. Hoe lager de grit, hoe grover de steen is en hoe meer materiaal hij bij elke beweging verwijdert. Hoe hoger de grit, hoe fijner de steen. Over het algemeen worden drie verschillende bereiken gedefinieerd

  • 120 - 700 Grit: Deze stenen worden gebruikt om de snede van een mes te herstellen. Ze verwijderen veel materiaal van het mes. Dit is handig als er zichtbare chipjes uit de snede van van je mes zijn.
  • 700 - 2000 Grit: Deze stenen worden gebruikt om je mes te slijpen. Ze verwijderen minder materiaal dan de grovere stenen, waardoor je de snede voorzichtig kunt slijpen.
  • 2000+ Grit: Er zijn stenen met een zeer hoge grit. Ze dragen over het algemeen niet veel bij aan een scherpere snede. Een steen met een zeer hoge grit kan de snede van uw mes scherper maken. Maar omdat de snede op dat moment zo fijn is, gaat dit verloren op het moment dat deze in contact komt met uw snijplank en houdt u de snede over die u op uw steen met grit 700-2000 hebt gemaakt. Deze stenen worden daarom meer gebruikt om de snede van het mes te polijsten dan om deze echt te slijpen.

Ben je net begonnen met het slijpen van messen? Koop een steen met gemiddelde korrelgrootte, korrel 1000 zou voldoende moeten zijn. Is uw mes zo beschadigd dat de snede hersteld moet worden? Laat een professional dat afhandelen.

Je kunt ook een dubbele steen krijgen. Deze stenen hebben twee kanten, bijvoorbeeld 1000 en 4000 of 1000 en 6000. Zo krijg je twee stenen voor de prijs van één.

LATEN WE GAAN SLIJPEN

Oké, we hebben alles wat we nodig hebben. Laten we beginnen met slijpen.

1. HET WEKEN

Voordat u begint met slijpen, moet u uw slijpstenen laten weken. Leg ze ongeveer 15 minuten in een waterbad. Sommige stenen hoeven niet geweekt te worden, de zogenaamde ‘ Splash-n-Go ’ stenen. Als je een steen van dit type hebt, sla deze stap dan over.

2. DE EERSTE HALEN

Plaats de snede van het mes op de steen. Houd bij een BARE-mes een hoek van 15 graden aan. Hoeveel is 15 graden? Als je de snede van het lemmet op de steen legt en de punt van je duim onder de ruggengraat, komt het mes in een hoek van ongeveer 15 graden te staan.

Trek nu het mes naar je toe terwijl je een gelijkmatige druk (ongeveer 2-3 kg druk) over het hele mes uitoefent. Probeer ervoor te zorgen dat u elk deel van de snede evenveel slijpt. Dit kan worden bereikt door eerst evenveel bewegingen te maken op de punt, het midden en de hiel van het mes, of door bij elke beweging de hele snede te bedekken.

Na een paar halen ga je met je nagel LOODRECHT over de rand. Als je nagel een beetje blijft hangen, betekent dit dat je een braam hebt gemaakt. Wanneer dit gebeurt, is deze kant van het mes voorlopig klaar. Hoe botter je mes, hoe meer halen je nodig hebt om over de snede te rollen. Normaal gesproken zouden ongeveer 10-15 halen voldoende moeten zijn.

4. KEER HET OM

Doe nu precies hetzelfde aan de andere kant. Giet af en toe wat water op de steen om het stalen vijlsel weg te spoelen. Zodra je de braam voelt, ben je klaar met deze kant.

4. SPOELEN EN HERHALEN

Blijf nu wisselen tussen de zijkanten van het mes. Verminder het aantal herhalingen en de uitgeoefende druk elke cyclus iets. Als je bijvoorbeeld bent begonnen met 15 halen aan elke kant, doe dan 12 in de volgende cyclus en 8 in de volgende cyclus, enz. Helemaal totdat je aan één of twee halen per kant bent.

5. DE LAATSTE HALEN

Als je klaar bent met alle halen, voer dan enkele halen per kant uit met heel weinig druk. Bij deze halen moet u bij elke haal de gehele lengte van de snede bestrijken. Voer ongeveer 3 tot 5 afwisselende halen uit.

Gefeliciteerd! Je zou nu een heel scherp mes moeten hebben. Was de resten van het mes en je bent klaar om te gaan hakken.

6. STROPPEN (BONUS)

Als je je mes echt heel scherp wilt krijgen, kun je het stroppen. Na het stroppen zou je je met je mes moeten kunnen scheren.

Pak een oude leren riem en doe de gesp in de hoek van de deur van een keukenkastje, sluit de deur. De riem moet nu mooi vastzitten in je keukenkastje. Trek nu de riem strak en laat het mes over de achterkant van de riem gaan. Houd een hoek van ongeveer 15 graden aan en voer een paar afwisselende halen aan elke kant uit.

Je mes zou nu echt heel scherp moeten zijn. Wees dus voorzichtig!

Als je een uitgebreidere uitleg wilt, heeft Joshua Weismann een geweldige op YouTube .

Volgende lezen

Knife Maintanance 101
How to maintain natural hardwood

Terug naar blogs

Keukenhulp nodig? Bezoek onze blogs voor handige tips over productgebruik en onderhoud.

Messen

Wil je hakken als een professional? Lees meer over het gebruik en onderhoud van messen.

Kookgerei

Over alles wat met carbon staal te maken heeft, ons beste advies om uw pannen in topconditie te houden!