Soorten messen: de basis

Knife types: the basics

Iedereen die ooit een messenspeciaalzaak of zelfs een keukenspeciaalzaak heeft betreden, weet het: er zijn heel veel verschillende messen. In deze blog bespreken we de essentiële mesvormen. Wij hopen u zo wat richting te geven. Welk mes moet je waarvoor kiezen? Laten we de basismestypes bekijken vanuit een functioneel oogpunt. Dan kunnen we kijken naar meer diepgaande eigenschappen die messen definiëren. Eigenschappen zoals staalsoort, hardheid en maaltype.

In grote lijnen onderscheiden we twee soorten messen: standaard en specialiteit. Standaardmessen zijn multifunctionele messen die voor een groot aantal taken kunnen worden gebruikt. Specialiteitsmessen hebben maar één doel, maar zijn uiterst efficiënt in het uitvoeren van dat ene doel.

Bij het kiezen van een mes wil je logischerwijs beginnen met de messen die het meeste doen. Zoals een koksmes. Dit geeft u het meeste waar voor uw geld. Pas als je je dagelijkse taken kunt uitvoeren, wil je uitbreiden naar speciale messen voor eenmalig gebruik.

Dus wat zijn de essentiële zaken? Laten we beginnen met de heilige drie-eenheid van westerse messen.

1. KOKSMES

De meest veelzijdige en populaire van alle mestypes. Het koksmes heeft niet voor niets zijn naam. Dit is de dagelijkse go-to van elke chef-kok. Met het koksmes kan je ongeveer 90% van de taken in een keuken uitvoeren. Bekijk ons ​​uitgebreide artikel over wat je allemaal kunt doen met een koksmes hier .

2. SCHILMES

Voor het kleinere werk zoals het schillen of snijden van groenten is dit een onmisbare toevoeging aan een koksmes. Wij gebruiken hem voor allerlei kleine snijklusjes, zelfs het in blokjes snijden van uien werkt prima.

3. GEKARTELD MES

Of het broodmes. Eigenlijk alleen nodig voor het snijden van brood met harde korst. Maar omdat dat klusje zonder broodmes zo vaak moeilijk is, vinden wij een gekarteld mes toch essentieel. Wij raden het gebruik van een gekarteld mes voor iets anders dan brood of gebak af. Een goed gekarteld mes is lang en hoog. Hierdoor blijven de plakjes recht en zaag je efficiënt grote broden door.

4. UTILITY MES

Soms heb je een delicate aanraking nodig. Het Utility mes is perfect voor het snijden van fruit en groenten. Als een koksmes groot lijkt, is het tijd voor het utility mes. Ideaal voor het snijden van kleine groenten of kruiden.

Van de drie bovenstaande messen raden we aan om uit te breiden met enkele messen in Japanse stijl. Hier zijn een paar solide basisprincipes.

5. SANTUKU

Een zeer populaire vorm. De santoku is iets kleiner dan het koksmes. Het heeft ook een rechter bladprofiel. Als zodanig leent het zich beter voor groenten en hakken met een op en neer gaande beweging (versus de cirkelvormige beweging die wordt gebruikt bij een koksmes). Dit mes is bijna net zo veelzijdig als een koksmes en zou zelfs als vervanger ervan kunnen worden gebruikt.

6. KIRITSUKE

Eén van onze favoriete mesvormen. Een Kiritsuke is doorgaans langer dan een koksmes. Dit is gewoon een prachtig mestype. De rechte voorkant, de lage punt en het platte lemmetprofiel maken dit mes bijzonder geschikt voor het push-hakken en het fijn snijden van kruiden. Het extra formaat (groter dan het koksmes) komt goed van pas bij het hanteren van grote producten of bij het maken van gelijkmatige plakjes door vis of vlees.

7. NAKIRI

Een mes voor groenten. De nakiri heeft een rechte snijkant, waardoor een duwbeweging recht naar beneden naar de snijplank mogelijk is. Dit mes is bijzonder geschikt voor het snijden van groenten in dunne reepjes of plakjes. Vervolgens kunnen die plakjes op elkaar worden gestapeld en in reepjes of blokjes worden gesneden. De punt van dit mes heeft een lichte ronding waardoor je de handgreep na het hakken makkelijker optilt. De afgeronde punt zorgt er ook voor dat het mes recht naar beneden snijdt in hardere groenten.

Met de eerste 3 messen is ruim 99% van je keukenwerk eenvoudig te doen. De volgende 3 zouden wij als een luxe voor de thuiskok beschouwen. Daarna raden we je aan om speciale messen te zoeken voor de taken die je regelmatig doet. We hebben het nog niet gehad over uitbeenmessen, hakmessen, steakmessen en nog veel meer. In het volgende artikel bespreken we enkele speciale mestypes.

Volgende lezen

Steel alloys -  from a chef's perspective
Steak knife sharpening

Terug naar blogs

Keukenhulp nodig? Bezoek onze blogs voor handige tips over productgebruik en onderhoud.

Messen

Wil je hakken als een professional? Lees meer over het gebruik en onderhoud van messen.

Kookgerei

Over alles wat met carbon staal te maken heeft, ons beste advies om uw pannen in topconditie te houden!