Anatomie van het mes

Knife anatomy

In dit artikel kijken we naar de onderscheidende factoren tussen koksmessen, laten we het mes anatomie 101 noemen. Dit zou je moeten helpen bij het kiezen van het juiste mes voor jou. Ook leggen we uit welke keuzes er zijn gemaakt bij het ontwerpen van ons BARE Cookware 8” koksmes.

1. MESPROFIEL

Het eerste dat messen van elkaar onderscheidt, is hun vorm. Het lemmetprofiel van een (koks)mes kan ronder of platter zijn. Een ronder bladprofiel wordt ook wel "meer buik" genoemd. Werkt ook voor Chef's. Een mes met een meer uitgesproken buik is beter geschikt om te hen en weer te bewegen. Een vlakker meeblad is beter afgestemd op recht op en neer hakken. Wij hebben hier een compleet overzicht van mestypes.

Ook de breedte van het lemmet profiel is een ontwerp keuze. Een breder mes biedt een bredere basis waar de vingers tegenaan kunnen rusten. Nadeel: een breder mes is zwaarder, waardoor je er minder snelheid mee kunt maken.

Ten slotte kan een mesblad taps toelopend zijn, wat betekent dat het geleidelijk dunner wordt van de rug tot de snijkant. Dit wordt zelden gebruikt, omdat de primaire schuine kant al de meeste voordelen oplevert die worden behaald door dit moeilijk te produceren geometrische ontwerp. Daarover verderop meer.

2. RUGPROFIELEN

Het is duidelijk dat de dikte van de rug een bepalende factor is bij het ontwerpen van messen. Een dikker mes is sterker, maar zwaarder. Een dikkere rug is ook comfortabeler bij het naar beneden drukken op de rug van het mes. Voor ons BARE kokdmes zijn we uitgegaan van een rechte rugdikte van 2,5 mm. Hierdoor is het mes bestand tegen alle dagelijkse snijwerkzaamheden zonder dat het omslachtig wordt.

Naast de dikte kan de rug van een mes ook in vorm worden gebracht. Er zijn twee soorten mesruggenttypes:

  1. De rechte rug. Eenvoudig en functioneel. De rechte rug varieert niet in dikte. Het biedt de meeste sterkte en duurzaamheid.
  2. De taps toelopende rug. Hier wordt de rug dunner van handvat tot punt. Als een mes geleidelijk dunner wordt naar de punt toe, wordt dit een volledig distale tapsheid genoemd. Dit is vooral handig bij messen voor delicaat of snel werk. Een volledige distale tapsheid voegt aanzienlijke productiekosten toe. Een nadeel van een volledig distale tapsheid is de verminderde sterkte van het mes nabij de punt. Dit betekent dat het risico groter is dat de punt van uw mes breekt als u deze laat vallen.

3. DE KROP

De krop is het deel dat het handvat in het mes laat overgaan. Structureel is een versterking niet nodig. Maar het kan een zeer nuttig onderdeel zijn om de balans van een mes te verbeteren. Sommige messen worden geleverd met een volledige krop die doorloopt tot aan de hiel van het mes. Dit voegt een sterk punt toe aan de hiel van het mes, dat vervolgens kan worden gebruikt om kleine botjes door te hakken. We zijn geen fan van de volledige krop, omdat slijpen hierdoor bijna onmogelijk wordt.

BARE Knives worden geleverd met een halve krop die het mes in balans houdt en de ergonomie vergroot bij het knijpen van het mes. De halve krop zorgt ervoor dat je je mes gemakkelijk zelf kunt slijpen. Lees hier meer over messen slijpen.

4. DE TANG

De tang is het deel van het lemmetstaal dat doorloopt in het handvat. Er zijn twee soorten tangen.

  1. De volledige tang. Strekt zich volledig uit in het handvat. Een volledige tang hoeft niet altijd zichtbaar te zijn, maar is dat bijna altijd wel. Een volledige tang zorgt voor meer gewicht in de handgreep en is sterker dan een gedeeltelijke tang. Opgemerkt moet worden dat deze extra sterkte alleen gunstig is bij overlevings- of jachtmessen. Keukenmessen mogen nooit zo strak worden gespannen dat een dergelijke extra sterkte een verschil zou maken.
  2. Gedeeltelijke tang. Steekt gedeeltelijk uit in het handvat. Japanse messen worden traditioneel gemaakt met een gedeeltelijke tang en zonder bolster. Voor keukenwerk is deze constructie voldoende sterk genoeg. In de keuken is het een kwestie van esthetiek en gewichtsbalans, of u nu de voorkeur geeft aan een gedeeltelijke of volledige tang.

5. HET HANDVAT

Waar het serieus wordt. Een handvat moet goed aanvoelen. Dit is zeer subjectief. Wij raden u aan om verschillende soorten handvatten te proberen voordat u een mes koopt. Een handvat moet goede grip bieden, ook in natte of olieachtige omstandigheden.

Naast dat het ergonomisch moet zijn, moet een handvat ook lang meegaan. Daarom zijn BARE Cookware-messen voorzien van een natuurlijk hardhouten handvat. Deze handgrepen gaan een leven lang mee als ze goed worden onderhouden. Zie onze onderhoudsgids voor hardhout voor meer informatie .

UITERLIJK

Ten slotte is er het uiterlijk. Hoewel we hier bij BARE erg praktisch zijn, houden we van een mes dat er gewoon goed uitziet. Bovendien is een mooi product duurzamer en gaat langer mee. Omdat je beter omgaat met een ​​mooi mes. Mooi kookgerei wordt niet zo snel weggegooid. Daarom hebben we onze messen ontworpen om eruit te zien zoals ze doen. Wij willen een blijvende indruk achterlaten.

In toekomstige artikelen zullen we dieper ingaan op de randgeometrie en slijptypes. Stay tuned!

Volgende lezen

Steel alloys -  from a chef's perspective
Steak knife sharpening

Terug naar blogs

Keukenhulp nodig? Bezoek onze blogs voor handige tips over productgebruik en onderhoud.

Messen

Wil je hakken als een professional? Lees meer over het gebruik en onderhoud van messen.

Kookgerei

Over alles wat met carbon staal te maken heeft, ons beste advies om uw pannen in topconditie te houden!