Roestvrij. Wees gerust.

Rust free. Rest assured.

WAAROM KUNNEN ROESTVRIJ STALEN MESSEN NOG STEEDS ROESTEN?

Zoals besproken in vorige artikelen gaat het bij roestvrij staal om het vinden van het beste compromis voor de toepassing. Sommige messen roesten vlak voor je ogen, en andere kunnen overleven in zoute omstandigheden zonder te oxideren. Maak je geen zorgen, je messen roestvrij houden is een fluitje van een cent.

Roestbestendigheid is een onderdeel van de chemische evenwichtsoefening bij het ontwerpen van een staallegering. Bij keukenmessen speelt scherpte uiteraard een grote rol. Scherper is beter. Sommige messenmakers gaan hierin tot het uiterste en zullen gemakkelijk de roestbestendigheid opofferen voor een harder en scherper lemmet.

OVER KOOLSTOF EN CHROOM

Het belangrijkste element in de meeste legeringen dat de gevoeligheid van staal voor roest vergroot, is koolstof. Hoe meer koolstof, hoe gemakkelijker de legering zal oxideren. Meer koolstof betekent ook een staal dat kan worden getemperd om harder te zijn.

Om dit te compenseren wordt chroom toegevoegd. Hoe meer chroom, hoe roestbestendiger een staal is. Chroom vermindert echter ook het vermogen van het staal om een ​​scherpe rand aan te nemen en vast te houden. Te veel kan dus slecht zijn.

Het staal dat wij bij BARE Cookware gebruiken is zeer roestbestendig. We hebben een evenwicht gevonden tussen hardheid en roestbestendigheid. Ons staal is gehard tot 58 HRC en blijft toch roestbestendig. Maar het kan net zoals elk staal roesten als het aan bepaalde omstandigheden wordt blootgesteld. Laten we eens kijken naar risicofactoren voor roestvorming.

ZUUR, ZOUT, VOCHT, HITTE

Zuur, zout en vocht werken allemaal als katalysator en versnellen de oxidatie. Zuur kan op talloze manieren keukenmessen bereiken. Denk aan vruchtensap, azijn en zelfs het vocht dat van nature op je huid voorkomt. Zout wordt in vrijwel elk gerecht gebruikt en vocht is in een keuken net zo overvloedig aanwezig als warmte.

Een speciale vermelding verdient de zeelucht. In kustgebieden is de lucht vochtig en rijk aan mineralen (zout). Er is extra voorzichtigheid vereist om messen op een droge plaats te bewaren.

HOE ROEST TE REINIGEN

Uiteindelijk kan zich op elk staal, zelfs roestvrij staal, roest vormen. Dus hoe houd je je mes mooi en roestvrij? Het is belangrijk om eventuele verkleuringen van het oppervlak weg te schrobben voordat de oxidatie zich in het staal begint te vreten. Wij adviseren om dit te doen met een schuurspons en wat afwasmiddel. Als dat niet sterk genoeg is, kan een stukje staalwol worden gebruikt.

Pas als de roest meer ontwikkeld is, zouden we ooit het grove geschut in willen zetten. Denk aan fijn schuurpapier en remmenreiniger. Het mag duidelijk zijn dat dit altijd vermeden moet worden. Dat brengt ons bij ons belangrijkste punt om uw messen roestvrij te houden.

HOE ROEST TE VOORKOMEN

Gelukkig is het voorkomen van roest een eenvoudige routine van 3 stappen:

1. Maak het mes na elk gebruik met de hand schoon. Meestal is een snelle spoeling voldoende.

2. Droog het mes voordat u het opbergt.

3. Zet een kwalitatief goed mes nooit in de vaatwasser.

Stel dit niet uit. Laat uw keukenmessen niet vuil rondslingeren. Het is onveilig, onhygiënisch en bevordert oxidatie. Na jarenlang deze eenvoudige gewoonte te hebben gevolgd, hebben we nog steeds geen roest gezien op de BARE Knives die we persoonlijk gebruiken. Geïnteresseerd in meer messenonderhoud? Alsjeblieft! 

Volgende lezen

How to maintain natural hardwood
How to maintain natural hardwood

Terug naar blogs

Keukenhulp nodig? Bezoek onze blogs voor handige tips over productgebruik en onderhoud.

Messen

Wil je hakken als een professional? Lees meer over het gebruik en onderhoud van messen.

Kookgerei

Over alles wat met carbon staal te maken heeft, ons beste advies om uw pannen in topconditie te houden!