Hoe gebruik je een koksmes?

How to use a chef's knife

Oké, als je nog nooit een koksmes hebt gebruikt, lijkt de taak misschien lastig. Koksmessen zijn een stuk groter en scherper dan de gemiddelde aardappelschiller. Maar maak je geen zorgen, het gebruik van een koksmes is vrij eenvoudig. Dus laten we er maar in springen.

HOE HOUD JE EEN KOKSMES VAST?

Terwijl alleen het handvat vasthouden misschien de meest logische manier lijkt om een ​​mes vast te houden, geeft dit je lang niet genoeg controle. De juiste manier om een ​​koksmes vast te houden is de ‘pinch grip’. Plaats uw wijsvinger tegen de ene kant van het mes, net vóór de bolster, en uw duim aan de andere kant van het mes. Krul nu de rest van uw vingers rond het handvat. Tada! De knijpgreep.

Nu heb je je snijhand in de juiste houding. Nog één hand te gaan.

DE KLAUW

Om er zeker van te zijn dat je alleen het voedsel op je snijplank hakt, is het absoluut noodzakelijk dat je de klauwgreep gebruikt. Maak een klauw met je hand en laat het mes tegen het middelste deel van je vingers rusten. Met de toppen van uw vingers kunt u het voedsel dat u snijdt vasthouden. Met deze grip zorg je voor de veiligheid van je vingertoppen.

HAAKTECHNIEK

Nu je de techniek van het vasthouden van je mes hebt geperfectioneerd, is het tijd om daadwerkelijk iets te snijden. Het belangrijkste voor een chef's snede: doe het rustig aan. Voer de basisbeweging uit voordat u zich met snelheid door een stapel groenten heen probeert te werken.

De basisbeweging is eenvoudig. Terwijl u het mes tegen het middelste deel van uw vinger laat rusten en de punt van het mes op uw snijplank laat rusten, beweegt u het mes heen en weer terwijl u tegelijkertijd op en neer beweegt. In wezen maakt uw hand een cirkel. Terwijl u deze beweging maakt, beweegt u uw mes langs het stuk voedsel dat u aan het snijden bent.

Een andere goede techniek om te kennen is het hakken. Houd het mes tegen je vingers zoals eerder besproken en beweeg je mes eenvoudig op en neer. Dit is een geweldige techniek om kruiden of kleine groenten in hele fijne stukjes te hakken.

Mocht je geïnteresseerd zijn in nog meer dingen die je met je koksmes kunt doen: wij hebben er hier 11 op een rij gezet.

SCHOONMAKEN

Oké, alles in je koelkast is nu in perfecte blokjes gesneden. Het is tijd voor de schoonmaak. Houd uw mes een paar seconden onder de stromende kraan en veeg het indien nodig af met een niet-schurende spons of doek. Droog het vervolgens af. Bewaar met de rug naar beneden in een messenblok of op een magneetstrip.

Een paar snelle tips om het maximale uit je mes te halen.

  • Zorg ervoor dat je een kwalitatief hoogstaand koksmes nooit in de vaatwasser stopt. De vaatwasser is een goede manier om roest aan te wakkeren en uw mes bot te maken. Als uw mes een beetje roest, hoeft u zich geen zorgen te maken. Dit is normaal en kan gemakkelijk worden verholpen. Lees hier meer.
  • Bewaar een mes niet op een manier waarop het in contact kan komen met andere metalen voorwerpen, zoals in een besteklade. Dit kan uw mes krassen en bot maken.
  • Gebruik geen snijplank die van zeer harde materialen is gemaakt. Glazen of metalen snijplanken lijken misschien een goed idee, maar ze zullen je mes veel sneller bot maken dan een houten of plastic snijplank. Daarnaast is de kans groter dat je mes op een harde snijplank uitglijdt.
  • Laat het mes het werk doen. Als u merkt dat u buitensporig veel kracht uitoefent om ergens doorheen te snijden, moet uw mes worden geslepen. Overmatige kracht leidt ertoe dat messen van de snijplanken glijden en u pijn doen. Dit is waarom wij zeggen: een scherp mes is een veilig mes.
  • Gebruik de snede van het mes niet om voedsel van een snijplank te schrapen. Hierdoor wordt de rand dof. Draai het mes in plaats daarvan 180° en gebruik de rug van het lemmet.

Het allerbelangrijkste is dat u ervoor zorgt dat u veilig bent. Met een goed koksmes wordt koken een stuk leuker. Zorg ervoor dat het leuk blijft door voorzichtig te zijn met je mes.

Volgende lezen

Steel alloys -  from a chef's perspective
Steak knife sharpening

Terug naar blogs

Keukenhulp nodig? Bezoek onze blogs voor handige tips over productgebruik en onderhoud.

Messen

Wil je hakken als een professional? Lees meer over het gebruik en onderhoud van messen.

Kookgerei

Over alles wat met carbon staal te maken heeft, ons beste advies om uw pannen in topconditie te houden!