Een introductie tot het slijpen van messen

An introduction to knife sharpening

Laten we eerlijk zijn, alle messen worden uiteindelijk bot. Zelfs dure, hoogwaardige messen van carbon staal moeten uiteindelijk worden geslepen. Uiteindelijk zul je meer moeten weten over het slijpen van messen. Wij raden ten zeerste aan om tijdens het koken altijd een scherp mes te gebruiken. Paradoxaal genoeg: een scherp mes is een veilig mes. Botte messen kunnen uitglijden en bieden je minder controle. Dat gezegd hebbende: ga altijd voorzichtig om met messen. Vooral bij het slijpen.

VEILIGHEID EERST

Wat uw slijpmethode ook is, blijf veilig! Wees altijd voorzichtig met de snijkant van het mes. En zoals bij alle vaardigheden: leer lopen voordat je gaat rennen. Begin langzaam, beweeg methodisch en haast je niet.

DUS WAT ZIJN MIJN MESSENSLIJPOPTIES?

Er zijn veel manieren om uw messen scherp te houden. Wij hebben de meest populaire opties op een rij gezet.

1. LAAT HET VOOR U DOEN

Disclaimer: wij zijn gek. Wij genieten van de kunst en het ambacht van het messenslijpen. Wij realiseren ons ook dat dit misschien niet voor iedereen zo is. Wil je zo min mogelijk gedoe: laat je messen slijpen door een professional. Neem contact op met uw lokale keukenspeciaalzaak en zij zullen zeker een service hebben of een bedrijf kennen dat dat wel heeft.

2. AANZET-/SLIJPSTAAL

Tijdens gebruik zal de snede van een mesje op microscopisch niveau ‘omrollen’. Hierdoor zal het mes minder scherp zijn. Wanneer dit gebeurt, is slijpen nog niet nodig. Door te slijpen wordt materiaal verwijderd en dat zou op dit punt zonde zijn. Liever kun je de messnede afrollen en weer in vorm buigen. Dit doe je door het mes langs een ander hard materiaal te laten lopen. Meestal een aanzetstaal. Om het aanzetstaal te laten werken, moet het mes worden gesleept in plaats van geduwd. Uiteindelijk is verscherping echter nodig. Een aanzetstaal is daarom slechts een tijdelijke oplossing. Iedereen die beweert dat een aanzetstaal een mes weer vlijmscherp kan maken, heeft nog nooit een echt scherp mes gebruikt.

3. SLIJPSTENEN

Het meest populaire en gemakkelijk toegankelijke slijpgereedschap is de slijpsteen. Ze zijn er in verschillende maten en grofheden. Hoe fijner de korrel, hoe minder materiaal de steen verwijdert en hoe scherper de snede kan worden. Hoe grover de korrel, hoe meer materiaal wordt verwijderd en hoe sneller de steen chips of oneffenheden verwijdert.

Messen slijpen op een slijpsteen is niet eenvoudig. Vooral in het begin is het een vaardigheid die tijd en oefening vergt. Wij denken echter dat het een levensvaardigheid is die de moeite waard is om te leren. Als je eenmaal goed bent in het slijpen op een slijpsteen, kun je vrijwel alles slijpen tot het een vlijmscherpe afwerking heeft.

Omdat het gebruik van een slijpsteen resulteert in een vlijmscherpe snede en zeer kosteneffectief is (en eerlijk gezegd behoorlijk bevredigend is), is het onze favoriete methode om messen te slijpen. Maar het vergt wel wat oefening om het goed te doen. Er zijn veel uitgebreide video's op internet te vinden over hoe je een mes kunt slijpen met een slijpsteen. We hebben hier een korte handleiding voor het slijpen met slijpstenen.

4. TREK DOOR SLIJPERS 

Als je wat meer gemak wilt, zijn er doortrekslijpers. Meestal bestaan ​​ze uit een roterende keramische slijpsteen en een gleuf waar je het lemmet doorheen moet trekken. Het resultaat is niet zo goed als slijpen op een wetsteen. Het voordeel is dat doortrekslijpers geen enkele vaardigheid vereisen, gemakkelijk te gebruiken zijn en binnen enkele minuten een bot mes weer bruikbaar maken.

5. SLIJPERSYSTEMEN

Wanneer je nog meer controle wilt of niet de tijd wilt nemen om te oefenen met slijpen op een slijpsteen, zijn er begeleide slijpsystemen. Deze zijn ontworpen om al het giswerk bij het slijpen weg te nemen. Deze systemen zijn doorgaans de duurdere optie. Slijpsystemen bieden echter consistente resultaten en kunnen de moeite waard zijn om in te investeren als u uw messen in perfecte staat wilt houden of als u veel messen regelmatig wilt slijpen.

Meer algemene informatie over het onderhoud van messen kunt u lezen in dit artikel.

Volgende lezen

Steel alloys -  from a chef's perspective
Steak knife sharpening

Terug naar blogs

Keukenhulp nodig? Bezoek onze blogs voor handige tips over productgebruik en onderhoud.

Messen

Wil je hakken als een professional? Lees meer over het gebruik en onderhoud van messen.

Kookgerei

Over alles wat met carbon staal te maken heeft, ons beste advies om uw pannen in topconditie te houden!