Hoe je een ui niet snijdt

How not to cut an onion

Of hoe je een groente vermoordt. Laten we beginnen met enkele basisbeginselen voor het verpletteren van uien. Het schilmes. Maar niet die lekkere ‘cheffy’ scherpe. Dit is niet "hoe je een gemakkelijke manier een ui snijdt". Nee, we bedoelen het plastic exemplaar dat hieronder is afgebeeld. Voel je vrij om de snede of rug te gebruiken, het maakt eigenlijk geen verschil.

In onze zoektocht naar de slechtst mogelijke uiensnijervaring is dit ons favoriete wapen. Koop er bij voorkeur een met een meslengte die kleiner is dan de diameter van de ui die je ermee gaat snijden. Op die manier zul je elke snede twee keer moeten maken. Dubbel zoveel werk: dubbel zoveel plezier!

Dit excuus voor een mes moet zeker vijf jaar in je keukenla hebben gelegen. Als dit niet het geval is, raden wij u aan het mes langs een bakstenen muur te halen. Zo krijg je het lekker bot. We willen natuurlijk niet onszelf of iets anders kunnen snijden.

SNIJTECHNIEK

Tijd is geld. En we willen het meeste waar voor ons geld krijgen. Laten we dus een manier vinden om de inspanning en het risico op blessures te maximaliseren en tegelijkertijd het bruikbare eindproduct te minimaliseren. Pak de ui met uitgestrekte vingers vast. Geen berenklauw-veiligheid-voorop-goede-techniek hier. Vermijd het soepel snipperen. Steek het mes liever met de punt eerst in de ui, want dat is het enige scherpe deel dat nog over is. Dan proberen te snijden, maar vooral pletten. Probeer zoveel mogelijk sap uit de ui te krijgen. Huilen is verplicht. Het hoort moeilijk te zijn. Pure wilskracht en karakter zouden je elke 15 minuten ongeveer 1 'gehakte' ui moeten opleveren. Koken is leuk.

ALS ER TOCH EENS EEN BETERE MANIER WAS...

Als je een van de bovenstaande dingen hebt gedaan en dacht: “Was er maar een betere manier!?”. We zijn blij dat je ons gevonden hebt! Want een ui goed snijden is zoveel meer dan alleen maar leren hoe je een ui snijdt. Het is de toegangspoort tot de juiste snijtechniek. En daarmee kan het de eerste stap zijn om te leren koken. Of beter leren koken.

Nu geven wij op deze pagina geen advies over de juiste uiensnijtechniek. Het internet staat er vol mee. Probeer maar eens de eerste 5 YouTube-resultaten voor “Hoe een ui hakken”. Binnen de kortste keren ben je aan het rocken. Er is maar één ding dat wij u willen adviseren:

LOOP VOORDAT JE RENT

Als je net je eerste koksmes hebt gepakt: doe het rustig aan. Of als je mesvaardigheid wel een poetsbeurt kan gebruiken: ga langzamer! Dit helpt je met 2 dingen:

  1. Je kunt proberen de techniek te perfectioneren met langzame, gecontroleerde bewegingen. Zo begin je niet met de verkeerde techniek. Het is moeilijker om iets af te leren dan om iets nieuws te leren.
  2. Je zult veiliger zijn. Het heeft geen zin om gelijk te proberen een ui in minder dan 5 seconden fijn te snijden, zoals Gordon Ramsey. Hij heeft tientallen jaren ervaring.

Het goede nieuws: je kunt jarenlang je mesvaardigheden en koken oefenen. Wij beloven je: dat is genoeg om er goed in te worden. Wij hebben hier een aantal basismestechnieken voor je op een rij gezet.

HOE WIST JE DAT?

Dat “Hoe snijd je een ui” een van de populairste zoektermen is op het gebied van koken? Zoals ‘Hoe je een ui snijdt zonder te huilen’. Dit laat zien hoe fundamenteel de vaardigheid is om eenvoudig en ui te hakken. Over die huilsituatie hebben we goed nieuws! Het enige dat nodig is, is een scherp mes. Een scherp mes beschadigt minder uiencellen en laat minder 'traanschokkend oxaalzuur' los. Daarnaast zul je, doordat je een ui sneller kunt snijden, minder lang huilen. Laatste tip: probeer niet te dicht bij de stengel van de ui te snijden. Als je toch een paar tranen laat: het is oké. We huilen allemaal wel eens.

DUS, WAT IS DE JUISTE MANIER?

Je dacht toch niet dat we je zomaar zouden laten hangen? Snij een ui doormidden en leg één helft plat op je snijplank. Snijd vervolgens de ui in plakjes, beginnend bij de wortel.

Draai de ui 90° en maak een of twee horizontale sneden. Zorg ervoor dat uw vingers veilig zijn.

Snijd ten slotte de ui in hakbewegingen in kleine stukjes. Het resultaat moet uiblokjes van gelijke grootte zijn.

Hebben wij jou nieuwsgierig gemaakt naar ons koksmes? Kijk eens naar ons 8'' Koksmes

Volgende lezen

Steel alloys -  from a chef's perspective
Steak knife sharpening

Terug naar blogs

Keukenhulp nodig? Bezoek onze blogs voor handige tips over productgebruik en onderhoud.

Messen

Wil je hakken als een professional? Lees meer over het gebruik en onderhoud van messen.

Kookgerei

Over alles wat met carbon staal te maken heeft, ons beste advies om uw pannen in topconditie te houden!